ДІЯЛЬНІСТЬ АРХИЄРЕЯ

Пасхальне послання єпископа Тернопільського і Теребовлянського Павла

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

     ЄПИСКОПА ТЕРНОПІЛЬСЬКОГО І ТЕРЕБОВЛЯНСЬКОГО ПАВЛА                             Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним                                               Тернопільсько-Теребовлянської єпархії                             Української Православної Церкви Київського Патріархату

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

,,Христос воскрес із мертвих, cмертю смерть подолав і тим, хто в гробах, життя дарував.”             (тропар Пасхи)

Лунає ця радісна звістка із року в рік. Із покоління в покоління проникає  у наше єство, освітлює серце любов’ю, піднімає на молитву, дає благодатну життєву силу, допомагає відчути неземну радість.

Але  вимовляючи ці чудові слова, радіючи  їм,  усвідомлюєш, що мільйони людей в  цей святий день не чують їх, а може, ніколи не чули чи не хочуть чути, заклопотані суєтними клопотами. Скільком людям вони нічого не говорять, нічого не сповіщають, і скільки людей з ворожнечею, зі скепсисом, з іронією, чуючи їх, знизують плечима, закриваючи від них свої серця, відкидають, як якийсь непотріб. Обплутані земними пристрастями, вони відкидають  Христа і Його дорогоцінний дар, як відкинули Його колись юдеї. ,, До своїх прийшов, і свої Його не прийняли (Ів.1:11).  А дар  цей є дійсно неоціненний, бо Своїм воскресінням Христос підтвердив Божественне вчення про високе призначення людини, повернув нам усе,  що ми втратили через гріхопадіння прародичів, відновив у людині образ Божий та зробив нас співучасниками воскресіння і вічного життя. ,, А тим,  які при­йняли Його, що вірують в ім’я Його, дав силу дітьми Божими бути” (Ів.1:12).

Христове воскресіння принесло життя мертвим, прощення грішним і славу святим.   Христос переміг трьох найстрашніших ворогів людини.

Перший ворог – це диявол, злобний дух, що володіє величезним інтелектом і силою, наймогутніший противник людей, винуватець і співучасник усіх наших бід.

Слово Боже називає його брехуном за те, що він невпинно бреше про Творця, про Святе Письмо, про цінності людини.  Названий він злодієм, тому що краде слово Боже з людських сердець, мир і радість із людських взаємин, краде здоров’я, краде розум і совість. Названий убивцею, бо губить людей абортами, війнами, алкоголем, наркотиками,  депресією. Улюблена справа сатани — звабити людину і спонукати до гріха, а потім задавити звинуваченнями: ,,Ти вже згрішив, ти вже заплямований нечистотою і непридатний для Бога. Гріши далі! Все одно тобі ніколи не стати праведником! ”

Як легко людині погодитися з цими убивчими аргументами, в яких так багато правди, коли розум,  совість, люди і самі гріхи підтверджують це!  А дияволові тільки цього і треба, він ніколи не скаже людині, зломленій  почуттям провини: ,,Бог любить тебе, адже за твої гріхи помер Христос!”. Улюблена тактика спокусника – не суцільна  брехня, а тільки половина правди. Ось чому так важко розпізнати його наклепи!

Однак цього лютого ворога переміг Господь!  Христос позбавив диявола можливості маніпулювати почуттям провини, як приклад показавши розбійника, що покаявся на хресті. Христос дав християнам потужний засіб для перемоги над спокусником.  Кожен з нас може перемогти сатану ,,кров’ю Агнця і словом свідчення свого(Откр.12: 11).

Другий ворог – смерть,  що увійшла у світ з непослухом Адама і Єви.  Біблія відкрито називає її ворогом людини. Смерть розлучає душу з тілом. Перемогти смерть — значить відновити цю порушену єдність. Душа Христова була розлучена з Його Тілом на три дні, однак у Великодній день вона знову з’єдналася з ним, так що Христос міг сказати учням:  ,,Доторкніться до Мене і роздивіться; бо дух тіла й костей не має, як бачите у Мене(Лк.24: 39).  Воскресінням Своїм Господь переміг смерть.

Те, що сталося з Христом, неодмінно здійсниться і з усіма людьми, їхні померлі тіла воскреснуть для вічного життя: праведників ˗ для вічної радості, грішників – для вічних мук!

Воскреслі тіла праведних будуть подібні до воскреслого тіла Христа.  Воскресле тіло буде безсмертним тілом. Ніколи хвороби, старіння і смерть не торкнуться його. Тіло, яке подарує нам Господь, неодмінно буде сліпучо красивим. Воно не буде втомлюватися. Для нього не буде проблем із подоланням перешкод і відстаней.  Але найголовніша особливість безсмертного тіла в тому, що в ньому не буде царювати гріх. Воно буде абсолютно святим, цілком покірним душі.         Чи бажаєте ви, щоб молодість повернулася до вас у незвичайній силі? Чи бажаєте ви бути неповторно красивими?  Чи бажаєте ви бути по-справжньому вільними? Якщо так, тоді  потрібно поєднати своє життя з Христом!

Третій найжахливіший ворог – пекло, приготоване для диявола і його ангелів. Але і люди, немов засліплені, безтурботно котяться у цю безодню вічної муки, відгородившись чимось, щоб не бачити її. Хтось намагається відгородитися від неї чуттєвими задоволеннями,  хтось забобонами, хтось ˗ гонитвою за багатством.

Бог не бажає, щоб ми потрапили туди! Своїми попередженнями, умовляннями,  Він намагається зняти цю пелену з людських очей, щоб вони побачили пекло і скористались можливістю уникнути його. А можливість надзвичайно проста ˗ чим ближче  до Христа, тим  далі від пекла!

У нас немає жодної причин сумніватися у  воскресінні Христовому, і тому немає більше підстав боятися страшних ворогів – диявола, смерті і пекла! Ми покликані скористатися плодами перемоги Христа – виправданням, освяченням і прославлянням.

Христос воскрес, щоб Великдень був і нашим святом перемоги!

Щиро вітаю вас із величним світлим Воскресінням Христовим ! Нехай воскреслий із мертвих Христос укріпить кожного у вірі та любові, подасть надію і Свою всесильну допомогу. Воїнам хай дарує мужності  і сили, можновладцям – розуміння, що і вони колись стануть перед лицем Господнім, сиротам хай буде утіхою, хворим – зціленнямпе, подорожнім – захистом. А всім нам посилає Своє благословення.

ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Пасха Христова                    єпископ Тернопільський і Теребовлянський                   2017 р.Б.                                                          +ПАВЛО