ДІЯЛЬНІСТЬ АРХИЄРЕЯ

Богослужіння в Лазареву суботу

Кожного року на шостому тижні Великого посту в суботу (напередодні Вербної неділі) згадується Православною Церквою велике чудо Спасителя – воскрешення Лазаря. Ісус Христос здійснив багато чудес за час Свого життя та жодне з них не було таке велике, як воскресіння Лазаря.

Це чудо було для багатьох дуже переконливим доказом Христового божества. Один з Отців Церкви каже: “Спаситель вирвав дочку Яіра з рук смерти, юнака з Наїну із зубів смерти, а Лазаря зі самого нутра смерти”. Ця подія становить кульмінацію Христового об’явлення за допомогою чудес. Тут Христос виступає як Переможець смерти, як всемогутній Бог.

Після воскресіння Лазаря багато з юдеїв, що були там і бачили це чудо, увірували в Ісуса Христа. Чутки про це велике чудо поширилися по всьому Єрусалиму. Багато юдеїв приходили в дім Лазаря, щоб побачити його, і, побачивши, увірували в Ісуса Христа.

Це чудо є водночас символом славного Христового воскресіння і прообразом воскресіння всіх людей. Хай це величне й дивне чудо воскресення Лазаря скріпить і нашу віру в Христове божество та наше власне воскресення. Той самий Христос, що воскресив чотириденного Лазаря, у свій час і нас воскресить до щасливого й вічного життя.

У Лазареву суботу Преосвященнійший владика Павло, єпископ Тернопільський і Теребовлянський очолив Святу Літургію в церкві Ікони Божої Матері Скоропослушниці у Тернополі.

За літургією було нагороджено священнослужителів черговими нагородами. Після заамвонної молитви владика Павло звернусвя із повчальним словом до вірних.