ДІЯЛЬНІСТЬ АРХИЄРЕЯ

Владика Павло співслужив Предстоятелю Церкви на Буковині

Святійший Патріарх Київський і всієї України-Руси Філарет 23 та 24 червня перебуває з архіпастирським візитом в Буковинському краї. Святійшив розпочав свій візит з освячення престолу у храмі св. Івана Хрестителя, що в селі Мамаївцях. Патріарх Філарет у співслужінні Митрополита Чернівецького і Буковинського Данила, Архієпископа Чернівецького і Кіцманського Онуфрія, Єпископа Тернопільського і Теребовлянського Павла, звершив божественну літургію у цьому храмі.

Ще, у вже далекому 1993 році, у Мамаївцях на Старому Куті громада православних започаткувала парафію УПЦ КП. Три роки богослужіння відбувалися то під відкритим небом,то у наметі,то в тимчасовій споруді під шифером. В цей час заповзяті парафіяни взялися будувати нову церкву. Допомгли місцеві жертводавці,а люди вносили свою частку в будівництво фізичною працею. В 1996-му храм св.Івана Хрестителя було освячено. Збулася мрія людей мати свою – українську церкву, звершувати богослужіння українською мовою,молитися Господу Богу рідною серцю мовою.

У вітарі цього храму був престіл, який служив з самого освячення. Було вирішено встановити новий престіл. Його змонтували, а освятити запросили Святійшого Патріарха Філарета.

Біля дзвіниці, на вході, Патріарха зустрів староста храму Василь Руснак з хлібом і сіллю, а діти розповіли вітальні вірші. Вже у притворі храму словами привітання Патріарха зустрів настоятель, отець Іван Марковський, який і передав Святійшому хреста.

На запричасному до парафіян храму звернувся з проповіддю протоієрей Роман Грищук, який розповів про життя Івана Хрестителя Предтечі.

Митрополит Данило щиро подякував Святійшому Патріарху Філарету за візит і благословення буковинської православної громади. Патріарх Філарет вручив відзнаки (ордени) жертводавцям та гідним парафіянам, які багато попрацювали, щоб Українська Церква утверджувалась на Буковині.

Привітав Святійшого Патріарха голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук. Він подякував Святійшому за те, що не дивлячись на поважний вік,він знаходить сили відвідати Буковинський край. За два з половиню роки це вже третій візит Патріарха Філарета на Буковину.

 

Джерело