ДІЯЛЬНІСТЬ АРХИЄРЕЯ

Соборне архієрейське богослужіння у свято Переполовення на Божій горі

2 травня 2018 року, в середу 4-го тижня після Пасхи, коли Православна Церква відзначає свято Переполовення П’ятидесятниці, у Свято-Троїцькому храмі на Божій горі відбулося соборне архієрейське богослужіння. Урочисту Літургію звершили митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор та єпископ Тернопільський і Теребовлянський Павло.

Свято розпочалось урочистою зустріччю архієреїв біля підніжжя гори поблизу Великих Бережців Кременецького району, звідки розпочався хресний хід на її вершину, до традиційного місця богослужіння.

Разом із владиками молилися будівничий храму прот. Василій Дідик, намісник Свято-Юріївського чоловічого монастиря на хуторі Вірля ієромонах Полікарп, запрошене духовенство Тернопільської, Рівненської, Львівської і Хмельницької єпархій.

Цього дня до причастя Святих Тайн Тіла і Крові Христових приступило багато паломників.

На запричасному до паломників з повчальним словом звернувся протоієрей Вадим Криворучко.

Після Літургії соборне духовенство звершило водосвятний молебень і освячення дзвіниці.

По завершенні богослужінь до паломників і духовенства звернувся митрополит Львівський і Сокальський Димитрій. Його Високопреосвященство розкрив суть свята Переполовення і наголосив на тому, що Україна нині стоїть як ніколи близька до створення Єдиної Помісної Церкви. Владика Димитрій закликав усіх молитися за об’єднання українського православ’я.

Архієпископ Нестор подякував архієреям за візит і звершену молитву і відзначив велику роботу настоятеля Свято-Троїцького храму протоієрея Василя Дідика і всіх, хто трудився над розбудовою святині на Божій горі. Владика Нестор нагородив тих, хто долучився до розбудови святині. Благословенні патріарші грамоти з відзнакою з рук владики отримали будівничий Євген Миколайович Табачук і меценат Ігор Іванович Федчук. Єпархіальними грамотами нагороджено жертводавців з Києва Анатолія Анатолійовича Русіна і Сергія Яковича Завгороднього, а також місцевих активістів Василя Андрійовича Мороза і Валентину Романівну Федорук.

Отець Василь висловив щиру подяку також усім, хто молився цього святкового дня на Божій горі, зокрема, хору парафії Різдва Пресвятої Богородиці з Борщівки на Лановеччині, спів якого супроводжував богослужіння.

За переказами, Божа гора здавна була місцем подвижництва численних монахів, про що свідчить велика кількість печер. Саме на цьому місці у часи монголо-татарської навали відбулося чудесне явлення Божої Матері, після якого на скелі залишився відбиток її лівої стопи. Тому це місце вже століттями шанується як святе.

Здавна на вершині гори красувалася Свято-Троїцька церква, проте в радянські часи її було зруйновано, а саму вершину підірвано. Збереглася лише частина вершини і камінь, який був престолом храму. 2014 року на місці зруйнованої церкви навколо каменя-престолу було збудовано новий Свято-Троїцький храм. 2018 року споруджено і освячено дзвіницю.

ДЖЕРЕЛО: Прес-служба Тернопільської єпархії Української православної Церкви Київського патріархату