ДУХОВНІ РОЗДУМИ

Хрещення Господнє

Хрещення, або Богоявлення, святкується Православною Церквою 19 січня по новому стилю. Напередодні свята, 18 січня встановлений суворий піст.

Свято Хрещення Господнього – одне з найстародавніших свят християнської Церкви. Його встановлення належить ще до часів апостолів. Стародавня назва свята – «Єпіфанія» – явління, або «Теофанія» – Богоявлення, також його називали «свято Світла», «Святе Світло» або просто «Світло». Бо Бог приходить в світ цього дня, щоб явити світу Світло Неприступне.

Усі чотири Євангелія свідчать про це. «І сталося тими днями, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Івана хрестився в Йордані. І зараз, коли Він виходив із води, то побачив Іван небо розкрите, і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос із неба почувся: Ти Син Мій Улюблений, що Я вподобав Його!» (Мк 1:9-11)

Слово «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з’ясувавши раніше символічного і реального значення води у Старому Завіті. Вода – початок життя. Де немає води – там пустеля.

На згадку того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується у храмах, в саме ж свято Богоявлення – в річках або інших місцях, де беруть воду.

Хрещення Іоанове було символічним і означало, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, що кається і повірила у Спасителя, буде очищена від усіх гріхів Христом. Сам Іоан виголошував: «Йде за мною Сильніший за мене, що я не гідний, нахилившись, розв’язати ремінь взуття Його; я хрестив вас водою, а Він буде хрестити вас Духом Святим» (Мк. 1, 7-8).

І ось до нього приходить Ісус з Назарету. Іоанн, вважаючи себе негідним хрестити Ісуса, став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?» Але Ісус сказав йому у відповідь: «Залиш тепер, бо так годиться нам виповнити усю правду» (Мт . 3, 14-15).

Богоявлення відкрило нам велику Божественну таємницю Святої Трійці. Тепер кожен може долучитися до цієї таємниці.

Святитель Іоанн Золотоуст так говорить про це свято: „Чому Богоявленням називається не той день, в який народився Христос, а той, в який Він хрестився?  Тому, що охрестившись і освятивши водне єство, Він явив Себе світу. Саме тому в це свято, всі почерпнувши води, приносять її додому, і зберігають весь рік; і відбувається явне знамення: ця вода у своїй сутності не псується на протязі довгого часу, а залишається свіжою, начебто тільки що взятою з джерела”.