ДУХОВНІ РОЗДУМИ

Розпочався Великий піст

Від 27 лютого до 15 квітня триватиме Великий піст. Великий піст — це підготовка християн до найголовнішого свята — Пасхи, Воскресіння Христового. У цей час згідно традицій Православної Церкви та церковного уставу християни обмежують себе в їжі, а також намагаються уникати у своєму житті того, що віддаляє людину від Бога. Тілесне постування допомагає зосередитися на внутрішньому світі: розібратися у цілях та цінностях, щиро покаятися та виправити свій шлях таким чином, щоб він вів до спасіння.

Церковний устав повністю виключає із вживання під час Великого посту м’ясо, яйця та молоко. Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення та Входу Господнього до Єрусалиму (на Вербну неділю). Обмежується також вживання олії, яку устав дозволяє лише у суботу та неділю. Є також ряд обставин, які дозволяють людині послаблювати свій піст – хвороба, важка фізична праця, похилий вік, перебування в дорозі. В таких випадках суворість посту може бути послаблена – наприклад, може вживатися молоко – але для цього необхідно звернутися за благословенням до священика.

У піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.

Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися у храмі та вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом – перегляд телепрограм, слухання радіо, відвідування розважальних заходів.

Православному християнину протягом посту також обов’язково потрібно прийняти хоча б один раз таїнства Сповіді і Причастя.

 

“Постом я називаю не тільки стриманість від страв, але щось більше – стриманість від гріхів” (св. Іоан Золотоустий)