ДУХОВНІ РОЗДУМИ

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі брати і сестри! Багато століть проминуло з того часу, коли Ангел перший раз промовив до жінок мироносиць: “Чого шукаєте живого між мертвими? Його нема тут, Христос Воскрес!” (Лк. 24,5). “Ідіть скажіть Його учням і Петрові” (Мк. 16,7). “Христос Воскрес!” – кликали сповнені радості три Марії, які прийшли до гробу пахучими ароматами помазати мертвого, а знайшли життя-подателя. “Христос Воскрес!” вітали себе взаємно апостоли, коли на власні очі побачили свого Учителя і руками доторкнулись до Його ран.

“Христос Воскрес!” – кликали римські воїни, які з веління Пилата стерегли гріб Христа до третього дня.

“Христос Воскрес!” – гомоніло в Синедріоні у дворі Анни і Каяфи, які скликали раду, дали воїнам багато грошей і наказали: “Скажіть, що Його учні прийшли вночі і викрали Його, коли ми спали… і рознеслася ця чутка поміж  юдеями по цей день” (Мт. 28, 12-15).

Ось так учні Христові з Назарету, римські воїни і паломники, що прийшли на свято Пасхи з далеких сторін, рознесли вістку про Воскресіння по всіх країнах світу.

І немає  сьогодні місця на землі, де разом зі сходом сонця не пролунала б могутня пісня “Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував”. Сьогодні увесь український народ, як довга  і широка наша земля, співає на весь голос цю пісню воскресіння. І співав її завжди. Співав колись давно, коли своїми грудьми захищав рідну землю від навали татарських орд. Співав у важкі часи панщини і неволі, коли єдиною його відрадою була тільки ця свята пісня “Христос Воскрес!”. Наш народ співав її у важкі часи війни на фронтах і в тилу, співав її в повоєнних роках по тюрмах і засланнях, і на каторгах, співає її і тепер, коли московський ворог хоче рідну Україну розділити. Співати  буде доти, поки серце битись в грудях буде, бо вірить, що хто з Богом, то і Бог з ним. Нехай ніякі злі сили не зможуть затемнити нашої радості, бо Воскресіння Христове – це наша надія і наше життя. Святий апостол Павло навчає, що Христос – наша Пасха, Який приніс себе у жертву (1Кор. 5,7). Єврейське слово “Пасха” означає перехід; визволення ізраїльтян з єгипетської неволі, перехід через Червоне море і шлях до обіцяної землі.

Тому святі Отці Церкви цілком справедливо назвали світлий празник Воскресіння – Пасхою. Церква у Пасхальному каноні співає: “Воскресіння день –Пасха Господня, Пасха, бо від смерті до життя і від землі до Неба Христос Бог нас провів, тому ми перемоги пісню співаємо”: “Небеса нехай достойно веселяться, а земля нехай радіє; нехай святкує увесь світ видимий і невидимий, Христос бо Воскрес – радість вічна!”.

Складаючи молитви Воскреслому Христу, благаймо Його, щоб Він послав людству духовне оновлення, дарував Свою силу творити добро і благословив би всіх нас миром.

Щоб люди, від яких залежить наше майбутнє і майбутнє наших дітей, були перейняті духом Христової любові і подбали не лише про свій добробут, але й про Україну та її людей. Нехай злагода і мир запанує у наших сім’ях, родинах, і на всій Україні.

Вітаю всіх вас словами щастя і життя, бо смерті знищення наступило. Вона пішла у небуття. Життя із гробу нам засіяло і весь світ обняло. Бо сталось чудо всіх чудес – Христос Воскрес, Христос Воскрес!

Нехай воскреслий Ісус Христос розвеселить тих, що сумують, скріпить сили немічних, потішить і зігріє одиноких, і рани пораненим воїнам загоїть, а воїнів в АТО, які Україну захищають, – живими і непошкодженими до рідного дому поверне.

Нехай радісний спів “Христос Воскрес!” із рідної української землі полине до наших рідних, яких недоля послала в інші держави світу. Щоб всі ми разом з святковим настроєм піднесли угору серця, із радістю заспівали переможний гімн правди і життя: “Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував”. Амінь.

                                                                                                                                       Митр. прот. Михаїл Левкович